Sve o hrvatskom hotelijerstvu|Saturday, September 23, 2023
Navigacija Home » Investicije i ulaganja » Ruski oligarh Vekselberg na jeseni počinje s izgradnjom hotela u Dubrovniku

Ruski oligarh Vekselberg na jeseni počinje s izgradnjom hotela u Dubrovniku 

Prije dvije godine Viktor Vekselberg, moćni ruski oligarh i suradnik Vladimira Putina, najavio je mogućnost investicije od vrtoglavih 150 milijuna eura u ratu porušeni i spaljeni hotel Belvedere. Hotel je inicijalno otvoren 1985. godine, imao je 406 kreveta u 211 smještajnih jedinica, a u njemu je tada radilo 230 zaposlenih. Kao dokaz tadašnjeg luksiza hotel je u ponudi imao aperitiv bar, nacionalni i francuski restoran, tavernu i konobu, pivnicu, slastičarnicu, kafić, engleski salon, noćni klub, dva bazena i veliku dvoranu za sastanke. Trideset i dvije godine poslije, Visoki trgovački sud RH, početkom srpnja, potvrdio je prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Zagrebu, kojom je odbijen tužbeni zahtjev tvrtke Gleostone LTD, odnosno Zvonka Stojevića, bivšeg dioničara društva Belvedere d.d., koji kontrolira tu panamsku off shore tvrtku prema INA-i i tvrtki Vila Larus. Presuda je pravomoćna i na temelju nje iz zemljišnih bi se knjiga trebala izbrisati zabilježba spora, čime se otklanja posljednja prepreka novom vlasniku hotela, ruskom bogatašu Viktoru Vekselbergu, da nakon uloženih 12,2 milijuna eura u Dubrovniku izgradi najluksuzniji hotel u regiji.

Podsjetimo, Stojević je smatrao daje na dražbi 2014. godine hotel prodan nelegalno, no sud je utvrdio daje prodaja obavljena sasvim legalno u ovršnom postupku, u kojem tužitelj nije iskoristio svoja prava, već je prigovore uputio u parničnom postupku nakon prodaje. Vekselbergov konzultant u Hrvatskoj najavljuje kako bi rušenje postojećeg hotela moglo početi već krajem jeseni, a otvaranje novog Belvederea uoči turističke sezone 2019. godine.

Planirano je da novi Belvedere bude najluksuzniji hotel u regiji kao dio nekog od najrenomiranijih svjetskih hotelskih lanaca. – On će biti idealan i za održavanje svjetskih političkih skupova na vrhu, jer osim luksuza, njegova lokacija je idealna glede sigurnosnih razloga. Istovremeno, ta lokacija osigurava da se takvi skupovi odvijaju bez remećenja prometa u samom gradu. Novi dubrovački hotel Belvedere, koji će se graditi na mjestu sadašnjeg, imat će 50 soba kategorije iznad pet zvjezdica. Novi Belvedere, značajno manji od sadašnjeg, projektirao je arhitektonski studio 3 LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića, koji je pobijedio na natječaju na koji se javilo 30 arhitekata iz cijelog svijeta. Hotel će biti gotovo nevidljiv iz zaštićene povijesne cjeline, a sobe, sve s pogledom na more, bit će široke čak 10 metara, nudit će vile i apartmane, unutrašnji i vanjski bazen, a velika pozornost bit će posvećena vanjskom konceptu i zelenilu. Recepcija, smještena na cesti s hotelom, bit će spojena žičarom, a brodskom vezom Belvedere će biti povezan i s povijesnom jezgrom, odnosno luksuznim restoranom 360, koji je također u vlasništvu ruskog magnata. Prije novog rješenja obnove hotela, dubrovačko Gradsko vijeće ukinulo je dosadašnji Detaljni plan uređenja Belvederea, koji je, među ostalim, u sklopu hotela predviđao veliku koncertnu dvoranu i javnu garažu s 500 parkirnih mjesta.