Sve o hrvatskom hotelijerstvu|Saturday, September 23, 2023
Navigacija Home » Prodaja i marketing » Što je to raspršeni ili difuzni hotel?

Što je to raspršeni ili difuzni hotel? 

Izraz difuzni ili raspršeni hotel (eng: scattered hotel) nastao je u Italiji početkom 80-tih godina u pokrajini Friuli, nakon potresa u fazi obnove i rekonstrukcije, kao ideja nove turističke ponude, a potom 1989. godine u projektu općine San Leo u Montefeltu.Cilj kreiranja ponude na takav način je bio pojačati aspekt gostoljubivosti u sklopu turističke ponude; promovirati kratke boravke; upoznati kulturološki koncept i ponuditi gostu bolju mogućnost upoznavanja kulture kraja koji posjećuje.

Difuzni hotel nije klasični hotel budući da su gosti u mogućnosti boraviti u zasebnim smještajnim jedinicama ( sobama, apartmanima ili kućama, koje su raspršene na širem području). Svaka smještajna jedinica može biti drugačije uređena čime se razlikuje od ostalih. Ono što sve smještajne jedinice imaju zajedničko je prostor recepcije hotela gdje se s jedne točke upravlja sa svim smještajnim jedinicama. Upravljačku strukturu raspršenog hotela u pravilu organizira lokalna samouprava kroz posebnu organizaciju koja okuplja vlasnike smještajnih jedinica kao raspršeni hotel.

Danas u Italiji posluje oko 60-tak difuznih hotela (albergo disperso), a naše je ministarstvo turizma u novoj Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, modelom difuznog hotela dala prioritet u razvoju privatnog smještaja. Uvođenjem ovakvog oblika integracije smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, Šibenik bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji bi pokrenuo takvu inicijativu, a osnovna ideja je stavljanje u funkciju građevina unutar povijesne jezgre grada kojima se daje nova vrijednost kroz turističke usluge te povezivanje postojeće ponude privatnog smještaja.

Iako difuzni hotel nema klasični hotelski ambijent i uslugu nema dvojbe da bi raspršeni hotel privatnim iznajmljivačima podigao razinu kvalitete usluge. Na takav način, oni bi bili zajednički organizirani u prodaji, bookingu i prihvatu gostiju.

U Hrvatskoj je u lipnju ove godine u Polači otvoren prvi difuzni hotel “Ražnjevića dvori” koji posluje u sastavu Ilirije d.d.. Riječ je o višenamjenskom funkcionalnom objektu kojega čini splet šest funkcionalno povezanih kamenih građevina. Prostor je namjenjen za održavanje sastanka, seminara, team buildinga, večera, banketa i ostalih evenata koji traže ekskluzivnost usluge i ambijenta.

autor: Ivan Gašpert, Hotelijer.hr