A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z |
Half board (HB) – pružanje usluge smještaja na bazi polupansiona a podrazmjeva uz doručak još jedan obrok (ručak ili večera).
HIS – kratica za hotelski informatički sustav. Hotel – ustanova namijenjena pružanju usluga smještaja te ostalih usluga (npr. posluživanja hrane i pića). Hotelijer – fizička ili pravna osoba koja se profesionalno bavi pružanjem usluga smještaja uz mogućnost pružanja i drugih usluga vezanih uz smještaj, obično prehrane i pića. Hotelska tarifa – popis cijena različitih usluga koje je utvrdio hotelijer posebno ili zajednički više hotelijera i službeno objavljen za putnike. Hotelska usluga – pojam koji podrazumjeva prvenstveno tri osnovne ugostiteljske usluge, na kojima svaki hotel temelji svoje poslovanje: usluga smještaja, uslugu prehrane, te uslugu točenja pića i napitaka, ali i svaku drugu uslugu pruženu u hotelu od strane hotelskog osoblja. Hotelski TQM – hotelski total quality management, upravljanje hotelskim poslovanjem koje na svim organizacijskim razinama nastoji postići potpunu kvalitetu usluga, prvenstveno uvrštavanjem postojećih ljudskih potencijala radi zadovoljavanja gostiju i osiguranja dugoročnog poslovnog uspjeha. Hotelski zastupnik – profesionalna organizacija koja djeluje kao lokalni prodajni centar za nezavisne, individualne hotele i skupine hotela, te im omogućuje da se na tržištu jednako ili približno jednako nose s velikim međunarodnih hotelskim lancima, koji imaju svoj rezervacijski sustav. Hotelsko naselje – ugostiteljski objek koji se sastoji od središnjeg objekta namijenjenog prihvatu i prehrani gostiju, te većeg ili manjeg broja samostalnih objekata u kojima se u pravilu nalaze smještajne jedinice. Housekeeping (domaćinstvo) – organizacijska jedinica hotela koja je zadužena za čišćenje, održavanje i uređenje svihsmještajnih i javnih hotelskih prostora. |