Sve o hrvatskom hotelijerstvu|Saturday, September 23, 2023
Navigacija Home » Hotelski rječnik – R

Hotelski rječnik – R

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Rack rate – cijena sobe koja je objavljena u cjeniku usluga . Obično je to javiša cijena koju hotel smije zaračunati za pojedinu sobu. Rack rate se u praksi naplačuje walk-in gostima hotela.

Resort – označava zatvoreni hotelski kompleks koji osim smještaja, usluga hrane i pića nudi i ostale sadržaje kojima se obogaćuje odmor gosta. Resorti su obično smješteni na rubnim dijelovima grada ili urbanih regija, upravo iz razloga što se prostiru na relativno velikoj površini.

Revenue Management – upravljanje i planiranje prihoda-

Revenue Manager – osoba koja upravlja prihodima hotela. U manjim hotelima to je posao direktora prodaje, a u većim hotelima za to postoji osoba koja je odgovorna direktoru hotela, a usko surađuje s odjelom prodaje i daje joj smjernice za budući rad.

REVPAR (Revenue Per Available Room) – pokazatelja efikasnosti poslovanja hotela kroz odnos ukupnih prihoda (od prodaje soba) i ukupnog broja raspoloživih soba.

Road Show – izraz koji označava službena putovanje proaktivne prodaje na kojem se obilaze klijenti iz jednog ili više gradova kroz vremenski ograničeni period.

Rooming lista – popis gostiju koji najčeće sadržava podatke poput:  imena gostiju, datume rođenja, datume boravka u hotelu, tip sobe, broj putovnice i sl.