Sve o hrvatskom hotelijerstvu|Saturday, September 23, 2023
Navigacija Home » Hotelski rječnik – P

Hotelski rječnik – P

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Pansion – manji ugostiteljski objekt za smještaj (uobičajeno do 20 smještajnih jedinica) prilagođen dužem boravku gosta u kojemu se uz uslugu smještaja pruža i usluga prehrane bilo kao polupansionska ili kao usluga punog pansiona.

Pay TV – usluga u hotelskoj sobi koja gostu daje mogučnost gledanja određenih TV kanala i programa uz određenu naknadu.

PAX – oznaka za ukupan broj osoba koje koriste neku uslugu.

PCO (Professional Congress Organizer) – Profesionalni organizator kongresa je tvrtka koja je specijalizirana za organizaciju i upravljanje poslovnim događanjima. Većinom osiguravaju cjelokupnu uslugu: dizajn, registraciju sudionika događaja, odabir mjesta događanja, audiovizualne usluge, informatičke usluge, logistiku, marketing, pronalazak govornika, sponzora, odgovorne su za financijski management i kontrolu troškova.

Poslovni turizam – naziv za turističke dolaske s osnovnim motivom poslovanja, u kojem je turistički način provođenja vremena od sekundarnog interesa za sudionike ovoga oblika turizma.

Praonica rublja (laundry service)  – organizacijska jedinica koja posluje u okviru odjela domaćinstva, a zadužena je za kvalitetnpo i potpuno pružanje usluge održavanja gostinskog rublja, odjeće o obuće na zahtjev gosta, ali i hotelskog rublja koje spada u radni inventar, kao i radne odjeće zaposlenih.

Prijami odjel (engl. front office) – organizacijska jedinica hotela zadužena za cjelokupni prijam gosta s unutarnjom podjelom na recepciju i portirnicu.

Priority check-in – proces prijavljivanja gosta koji je privilegiran određenim odstupanjima od uobičajenih pravila prijave. odnosi se na goste od posebne važnosti.

Priority check-out – proces odjavljivanja gosta koji je privilegiran određenim odstupanjima od uobičajenih pravila prijave. odnosi se na goste od posebne važnosti.

Privremeni smještaj – smještaj koji je hotel dužan osigurati gostu u drugom hotelu u slučaju da ga ne može smjestiti u traženu sobu zbog popunjenosti. Troškove privremenog smještaja u drugom hotelu, kao i troškove transfera, snosi hotel.